”Două aeronave Eurofighter Typhoon aparținând Forțelor Aeriene Regale Britanice au executat marți, 17 august, o misiune de poliție aeriană în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, pentru interceptarea unei aeronave a Federației Ruse”, anunță Ministerul Apărării Naționale.

Dirijarea, controlul și coordonarea misiunii au fost gestionate de către controlorii de trafic aerian din cadrul Centrului de Operații Aeriene. Potrivit MApN, centrul NATO de operațiuni aeriene combinate (CAOC) Torrejón a ordonat decolarea celor două aeronave Eurofighter Typhoon aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană în România sub comandă NATO. Decizia a fost luată în urma detectării activității aeriene a Federației Ruse în apropierea Regiunii de Informare a Zborurilor (Flight Information Region – FIR) București, în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

Aeronavele britanice au interceptat aeronava SU-24 Fencer prin identificare vizuală a acesteia, în jurul orei 10.50, care, după ce s-a apropiat până la 40-50 km de spațiul aerian național s-a retras părăsind FIR București. Cele două aeronave britanice au executat patrulare aeriană până la ora locală 11:30, după care au revenit la aerodromul de bază.

Regiunea de informare a zborurilor (FIR) – reprezintă un spațiu aerian de dimensiuni definite, în cadrul căruia sunt furnizate servicii de informare a zborurilor și servicii de alarmare și nu trebuie confundat cu spațiul aerian național. De exemplu, FIR București include, pe lângă spațiul aerian național, și extinderea în apele internaționale, așa numita zonă High Seas.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday