Primul summit bilateral Donald Trump – Vladimir Putin a avut loc la Helsinki. Capitala Finlandei are o lungă tradiție de a găzdui summit-uri Est-Vest.

Principalele declarații ale lui Vladimir Putin:

Situația din lume s-a schimbat dramatic. Ne confruntăm cu un set nou de provocări. Trebuie să facem noi ajustări pentru a menține mecanismele de securitate din lume. Referitor la armele nucleare, purtăm împreună o povară grea. Ne dorim să facem pași pentru proliferarea armelor nucleare. Am transmis colegilor americani o notă cu un număr de sugestii specifice în sfera controlului armamentului. Am enumerat situația periculoasă a sistemului global american de apărare antirachetă. Vrem să mergem mai departe în ceea ce privește cooperarea militară. Era războiului rece este a trecutului îndepărtat. I-am reamintit președintelui Trump că Rusia nu a intervenit și nici nu va interveni vreodată în afacerile interne ale unui stat. În general sunt mulțumit de prima întâlnire, am discutat bine cu Donald Trump. Sigur că nu am rezolvat toate neînțelegerile, dar am făcut pași.

Principalele declarații ale lui Donald Trump:

Sunt multe probleme cu care ne confruntăm și trebuie să găsim căi pentru a le rezolva. Și în timpul Războiului Rece Rusia și SUA au menținut relații diplomatice. Relațiile erau cele mai rele din istorie, până acum patru ore. Chiar cred că s-au schimbat de acum. Am decis să facem presiuni asupra Iranului pentru a limita violența din Orientul Mijlociu. Criza din Siria este un complexă. Am discutat și despre proliferarea nucleară, l-am pus la curent cu ce am discutat cu președintele Kim, în Coreea de Nord. Am discutat și despre teroristul islamic, despre atacurile îngrozitoare, și am deschis să păstrăm deschisă cooperarea între noi, între agențiile și instituțiile noastre pentru a asigura siguranța cetățenilor. Anul trecut am avertizat Rusia despre un atac în Sankt Petersburg și ei au fost capabili să îl oprească. Întâlnirea de azi este începutul unui proces mai lung, care va duce la un viitor mai bun. Am avut o zi foarte constructivă în interesul ambelor țări.

Incident înainte de conferința de presă comună. O persoană a fost scoasă cu forța din sală de agenții de securitate.

https://twitter.com/jonathanvswan/status/1018875039201026054

Cei doi președinți au avut o întâlnire tête-à-tête care a durat aproape două ore, mai mult decât era programat. La sfârșitul acesteia, Trump a precizat că întâlnirea cu Vladimir Putin este „un început foarte bun”. 

Înainte de întâlnire, Trump și-a exprimat speranța de a stabili o relație extraordinară, arată AFP. 

Președintele Federației Ruse a spus că A sosit timpul să vorbim într-o manieră substanțială despre relațiile noastre și zonele problematice ale lumii.

Trump l-a felicitat pe Putin pentru faptul că Rusia a fost gazda Campionatului Mondial de fotbal.

Președintele SUA a afirmat că summitul va acoperi mai multe subiecte, printre care comerțul, rachetele, armele nucleare sau China. Nu am fost aici prea mult timp (ca președinte), aproape doi ani, dar vom avea o relație extraordinară, așa sper.

Chiar cred că lumea vrea să vadă că ne înțelegem. Suntem cele două mari puteri nucleare, avem 90% din energia nucleară, iar acesta nu este un lucru bun.”, a adăugat Trump. 

Cu câteva ore înainte de întâlnire, Trump a postat un mesaj pe Twitter, în care afirma că relațiile cu Rusia nu au fost niciodată atât de rele ca acum, și asta din cauza „stupidității” americanilor.

Un fost agent FBI avertiza că țările est-europene ar trebui să fie îngrijorate de întâlnirea Trump-Putin.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday