Tim Murtaugh, purtătorul de cuvânt al Echipei Trump, a confirmat pentru Reuters că aceasta a început planificarea unei serii de mitinguri, similare cu cele din campania electorală, pentru a sprijini acțiunile legale de contestare a rezultatului alegerilor. În Statele Unite renumărarea voturilor poate fi cerută doar dacă diferența de voturi este mai mică de 0,5% într-un stat (cazul Georgiei), dar Donald Trump pare să dorească aducerea procesului electoral în fața Curții Supreme, după ce mai multe instanțe locale au respins cererile sale de oprire a numărării voturilor.

Oficialii care s-au ocupat de supravegherea alegerilor spun că nu au existat nereguli semnificative la vot, iar Trump nu a produs încă nicio dovadă de activitate ilegală, deși susține că au fost trimise voturi prin corespondență ale unor persoane decedate.

Pe lângă Georgia intenționează, de asemenea, să facă demersuri similare și în Wisconsin, Pennsylvania și Arizona, în condițiile în care Biden a avut mai mult de 4,1 milioane de voturi avasns față de Trump la nivel național, iar fostul vicepreședinte ar putea ajunge cu peste 300 de voturi ale Colegiului Electoral, față de 270 necesare pentru asigurarea președinției.

Votarea timpurie sau prin poștă a stabilit un record la aceste alegeri, aproape 100 de milioane de voturi, din cauza îngrijorărilor alegătorilor cu privire la pandemia de coronavirus.

Calendarul alegerilor americane prevede votul din Colegiul Electoral la mijlocul lunii decembrie și depunerea jurământului noului președinte pe 20 ianuarie, în cadrul unei ceremonii la care este prezent și președintele care pleacă din funcție. Statele Unite se mândresc cu tranziția pașnică și chiar o asistență pe care președintele în funcție o acordă următorului președinte, în cele două luni și jumătate de la data alegerilor și până la depunerea jurământului.

Donald Trump este primul președinte care candidează dar pierde un al doilea mandat, în ultimii 28 de ani, în istoria SUA fiind în total 10 astfel de cazuri.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday