Președintele Donald Trump a confirmat că Statele Unite vor reduce numărul de trupe pe care le staționează în Germania la 25 de mii.

Potrivit Reuters, acest lucru înseamnă o reducere de aproximativ 9.500 de militari.

Trump a acuzat Germania că este „delincventă” în plățile sale către NATO și a spus că va menține decizia de retragere până când Germania cheltuiește mai mult.

“Germania este delincventă și a fost așa timp de mai mulți ani. Alocă doar 1% din PIB pentru apărare, când ar trebui să aloce 2%, dar și 2% este prea puțin. Datorează miliarde de dolari către NATO și trebuie să plătească. Reducem efectivele la 25 de mii de militari și vedem ce se întâmplă. (…) Germania plătește miliarde de dolari Rusiei pentru energie. Noi protejăm Germania de Rusia, iar ei sunt delincvenți. Nu are sens”, a spus președintele american.

La ora actuală, în jur de 34 de mii de militari americani locuiesc împreună cu familiile în cele 21 de baze americane de pe teritoriul german.

Ambasadorul german in SUA, Emily Haber, a răspuns declarațiilor lui Trump: “Trupele americane nu sunt acolo pentru a apăra Germania. Sunt acolo pentru a apăra securitatea transatlantică și pentru a proiecta puterea americană în Africa și Asia.”

Surse alternative: The Hill, Bloomberg, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday