Trading Economics observă că Euro a scăzut sub nivelul de paritate de un dolar american, aproape de cea mai mică valoare din ultimii 20 de ani, atinsă în urmă cu două săptămâni, ca urmare a “mobilizării parțiale” anunțate de Vladimir Putin în această dimineață. Reuters scrie că moneda europeană a scăzut în această dimineață până la 0,9885 dolari.

Monedele europene au fost cele mai afectate de vânzările de pe piețele valutare. Comentariile lui Vladimir Putin au exacerbat îngrijorarea cu privire la perspectivele economice din Europa, o regiune deja puternic afectată de presiunea Rusiei asupra livrărilor de gaze către continet. ”O preocupare cu privire la o escaladare a conflictului afectează monedele europene”, a declarat un analist financiar pentru Reutes.

Totodată, indicele dolarului american, DXY, (care măsoară performanța dolarului în raport cu mai multe monede internaționale) a depășit în această dimineață valoare de 110.87, cel mai mare nivel din 2002. Analiștii spun că majorarea valorii indicelui este alimentată și de așteptările unei noi majorări din parte Rezervei Federale a dobânzii de referință și, în același timp, semnalarea unui angajament puternic pentru reducerea inflației. Trading Economics se așteaptă ca FED să anunțe în cursul zilei de astăzi o altă majorare de +0,75%, pentru a treia oară consecutiv.

Lira sterlină s-a depreciat din nou și a ajuns la 1,13 dolari americani chiar înainte ca președintele Vladimir Putin să înceapă să vorbească. Săptămâna trecută, lira a scăzut cu mai mult de 1% și a atins cea mai mică valoare din ultimii 37 de ani față de dolar și la minimul ultimelor 17 luni față de euro.

Surse: Trading Economics, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday