Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins astăzi nivelul de 6,01%, față de 5,99% cât era joi.

La finalul săptămânii trecute, indicatorul era 5,95%, iar la începutul anului era 3,14%. Ultima dată când ROBOR la trei luni a avut valoarea de 6% a fost pe data de 16 ianuarie 2013. ROBOR la șase luni a urcat și el la 6,16%.

Evoluția indicelui este influențată de deciziile de politică monetară operată de Banca Națională (BNR), care acum o lună a decis a patra majorare din acest an a dobânzii de referință. Într-o singură ședință, Consiliul de Administrație a crescut dobânda cu 0,75% până la 3,75%. Următoarea ședință de politică monetară va avea loc pe 6 iulie.

Pentru creditele acordate după luna mai 2019, se folosește indicele de referință pentru creditele în lei (IRCC), a cărui valoare de 1,86% se aplică în perioada aprilie-iulie.

Tabel: BNR

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday