Procurorii anunță că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iunie 2021, a directorului Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, acuzat de luare de mită, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Totodată, au fost reținute trei persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, acuzate de trafic de influență, cumpărare de influență, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.

Potrivit DNA, în perioada septembrie-noiembrie 2020, Daniel Manole împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislației primare în materie, de către instituția pe care o conducea a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

Din cercetările efectuate până în prezent de procurori, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.

Conform anchetatorilor, societatea câștigătoare a licitației doar ”ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia.

Pentru contribuția sa, Daniel Manole ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (aproximativ 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday