Precizările Direcției Naționale Anticorupție vin după ce mai mulți membri ai CSM au criticat Direcția. Ședința de ieri a fost una tensionată, în care mai mulți magistrați s-au pronunțat împotriva desființării. Judecătoarea Gabriela Baltag a făcut un apel ca SIIJ să fie lăsată în continuare să funcționeze, iar fostul președinte al CSM, Lia Savonea a lansat un atac dur la adresa ministrului Stelian Ion: „Eu îl cred pe domnul ministru că nu a înțeles nimic”, conform G4Media.

În cele din urmă, CSM a dat aviz negativ proiectului de desființare, dar acest aviz are un rol pur consultativ.

Dimineață, ministrul Justiției a precizat că, în ciuda recomandărilor venite de la CSM, el a semnat și a trimis guvernului proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Comunicatul integral emis de DNA:

”În contextul dezbaterilor privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care au avut loc în cadrul ședinței de plen a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 11 februarie 2021, constatăm cu îngrijorare că au fost făcute afirmații nejustificate, denigratoare la adresa activității Direcției Naționale Anticorupție și a procurorilor din cadrul acesteia.

Prin urmare, Direcția Națională Anticorupție (D.N.A.) face următoarele precizări:
În ciuda atacurilor injuste, D.N.A. nu se va lăsa intimidată și va continua să își îndeplinească misiunea, să combată faptele de corupție care îi sunt atribuite în competență conform legii, cu respectarea garanțiilor procedurale prevăzute de lege și de normele internaționale pentru apărarea drepturilor omului.

Dezbaterile de idei sunt întotdeauna binevenite, dar este de neînțeles înverșunarea cu care numele și activitatea instituției noastre sunt folosite în mod defăimător ca „muniție de război” în dispute care vizează modificări legislative sau exprimarea unor puncte de vedere divergente cu privire la sistemul judiciar.

Totodată, am remarcat că în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se folosesc ca argumente concluziile unei hotărâri care nu are caracter definitiv, respectiv Hotărârea Plenului CSM nr. 225 din data de 15 octombrie 2019. Împotriva acesteia, D.N.A. a formulat acțiune în anulare, cauza fiind în prezent pe rolul Curții de Apel București, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal. Or, inducerea în opinia publică a ideii că acele concluzii reprezintă adevărul, poate constitui o presiune la adresa judecătorilor care în prezent judecă acțiunea.

Direcția Națională Anticorupție este o instituție care îndeplinește o misiune importantă de combatere a corupției la nivel înalt și mediu, fenomen care pune în pericol valorile democrației și dezvoltarea economică a societății. Ca unitate de parchet, Direcția Națională Anticorupție își îndeplinește acest rol conform legii și în slujba cetățenilor”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday