Potrivit procurorilor DNA, au fost reținuți, pentru 24 de ore, inculpații:

  • Marian Vanghelie – consilier local al Sectorului 5;
  • Marian-Leonard Petre, director general, Carmen Rămulescu, director de achiziții și Loredana Zidărescu, șefa Direcției Investiții și Achiziții Publice, din cadrul societății Economat Sector 5;
  • Marian Lupașcu – director al Amenajare Edilitară și Salubrizare S.A.;
  • persoană fizică, rudă a lui Marian Vanghelie;
  • șapte persoane fizice, administratori de societăți comerciale implicate in lanțul de fraudare a banilor publici.

“Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, potrivit comunicatului.

Direcția a anunțat joi că a început urmărirea penală în cazul persoanelor amintite, pentru achiziții la prețuri supraevaluate de bunuri, efectuate de Economat Sector 5, la care Consiliul Local este unic asociat. DNA arată că la finalul anului 2018, Marian Vanghelie, Leonard Petre și un om de afaceri au constituit un grup infracțional la care au aderat și administratorii de firme, cu scopul obținerii de foloase de către firmele lui Vanghelie și de ceilalți inculpați, prin prejudicierea Economat Sector 5.

DNA mai arată, în comunicatul emis joi:

“Obținerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziții de bunuri nelegale și la preturi supraevaluate (produse alimentare și nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante, etc), de la societățile controlate de aceștia

Mecanismul de acționare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziția bunurilor respective de către societățile controlate de oamenii de afaceri de la diverși furnizori, acestea erau revândute la suprapreț către S.C. Economat Sector 5 S.R.L., în mod direct, dar și prin crearea mai multor lanțuri comerciale în care erau interpuse aceleași societăți, controlate de membrii grupării.

Mai departe, această societate ar fi revândut produsele respective la prețuri supraevaluate către aproape toate entitățile din subordinea Primăriei sectorului 5 sau a Consiliului Local sector 5 (Administrația Domeniului public, Administrația Piețelor sector 5, Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, Direcția de Impozite și Taxe Locale sector 5, școli, grădinițe, etc.)“.

Prin demersurile menționate mai sus ar fi fost produs un prejudiciu estimat în valoare totală de peste 256 milioane lei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday