DNA a anunțat în această după-amiază că pe rol a fost înregistrat un dosar penal privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-Covid, de la declanșarea pandemiei și până în prezent.

Procurorii precizează doar că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Totodată, DNA mai transmite că în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat, iar această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane. 

Trebuie menționat faptul că de negocierea contractelor și a prețurilor pentru vaccinurile anti-Covid s-a ocupat Comisia Europeană. Astfel, dozele sunt achiziționate de către guvern în baza contractelor încheiate de Comisia Europeană, la fel ca în toate statele UE. Totodată, autoritățile europene s-au ocupat de stabilirea cotelor de vaccinuri pentru fiecare stat membru. Premierul Florin Cîțu anunța în vară că România a comandat (nu a cumpărat) 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, în baza unei strategii pe termen lung: “De la început s-a știut că pandemia poate nu trece în primul an și poate e nevoie de doze pe următorii ani”.

România a primit până acum 18,5 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, din care a folosit puțin peste jumătate, fiind vaccinați mai puțin de 5,4 milioane de români. Au fost donate aproape 2,1 milioane de doze și vândute alte peste 2,2 milioane de doze, în timp ce aproape 750 de mii de doze de vaccin au expirat, conform datelor transmise de către autorități la solicitarea HotNews.ro.

Nu este clar cine a depus plângere la DNA în acest caz, dar presa speculează că unul dintre cei care s-a împotrivit comandării celor 120 de milioane de doze este fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, demis de Florin Cîțu.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday