Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 mai 2022, față de directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani (D.S.V.S.A) Botoșani, Mihai Țurcanu, pentru abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare.

Potrivit DNA, în perioada octombrie – decembrie 2021, Țurcanu a intervenit pentru atribuirea unui contract în valoare de aproape trei milioane de lei. Concret, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care câștigase licitația și ar fi făcut demersuri pentru a favoriza o altă firmă a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

Două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, care au refuzat să favorizeze firma susținută de director, au supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, “în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți“.

În cursul lunii decembrie 2020, Țurcanu ar fi plătit 130 de mii de lei către o firmă care, în baza unui contract de achiziție directă, trebuia să livreze instituției piese de mobilier pe care însă nu le-a livrat: “Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției“, transmite DNA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday