Discuția telefonică dintre cei doi miniștri de externe, Antony Blinken și Serghei Lavrov, a avut loc cu câteva ore înainte ca Vladimir Putin să poarte convorbiri separate cu Emmanuel Macron și cu Joe Biden, despre acumulările de trupe rusești lângă Ucraina.

Secretarul de stat Antony J. Blinken a vorbit astăzi la telefon cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre preocupările acute și comune conform cărora Rusia ia în considerare lansarea unei noi agresiuni militare împotriva Ucrainei, în zilele următoare. Secretarul a precizat că o cale diplomatică pentru soluționarea crizei rămâne deschisă, dar că este nevoie ca Moscova să detensioneze situația și să se angajeze în discuții de bună-credință. Blinken a reiterat că, dacă Moscova va alege calea agresiunii și va invada Ucraina, rezultatul va fi un răspuns transatlantic hotărât, masiv și unit”, se arată în comunicatul Departamentul de Stat al SUA.

La rândul său, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat SUA că vrea să stârnească un conflict în Ucraina cu scopul de a încuraja ”autoritățile de la Kiev să saboteze Acordul de la Minsk”. Conform lui Lavrov, ”campania de propagandă declanșată de Statele Unite și aliații săi cu privire la ”agresiunea Rusiei” împotriva Ucrainei urmărește obiective provocatoare”. Acesta a reiterat faptul că Occidentul ignoră cererile ”cheie” ale Moscovei pentru detensionarea situației.

Surse: US Secretary of State, The Moscow Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday