Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a scris într-un articol de opinie găzduit de The Guardian că lumea trebuie să fie ”pe picior de război” și a susținut o derogare de la legea brevetelor, care ar permite țărilor să producă și să vândă copii ale vaccinurilor fără a fi necesară obținerea unei licențe de la firmele care le-au dezvoltat.

”Există posibile modificări în reglementările comerciale pentru situații de urgență și, cu siguranță, o pandemie globală care a forțat multe națiuni să intre în carantină și care a cauzat atât de mult rău afacerilor se califică”, mai susține Ghebreyesus, înainte de reuniunea de săptămâna viitoare a Organizației Mondiale a Comerțului, în care se va discuta ideea derogării de la brevetele vaccinurilor, susținută de peste 100 de țări. 

Directoru OMS susține că producătorii vor primi compensații pentru produsele lor ”cum s-a întâmplat pe timp de război sau în timpul crizei HIV”. Companiile farmaceutice și guvernele din SUA, Marea Britanie și Europa se opun cu tărie renunțării la brevete, cu sau fără compensație. Susțin argumentul Federației Internaționale a Producătorilor și Asociațiilor Farmaceutice, conform căruia reducerea veniturilor companiilor este un factor de descurajare a inovației.

Marea speranță pentru vaccinuri pentru majoritatea țărilor este programul COXAT, patronat de OMS, care își propune să livreze două miliarde de doze până la sfârșitul anului țărilor defavorizate. Săptămâna trecută, Ghana a devenit prima țară care a primit doze prin intermediul COXAV, iar Republica Moldova  – primul stat european.

Sursa: The Guardian.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday