Într-un editorial pentru cotidianul american USA Today, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom, afirmă că varianta Omicron și, implicit, un avans al pandemiei, este rezultatul inegalității în distribuirea dozelor de vaccin anti-Covid. 

Naționalismul și stocarea de doze de vaccin anti-Covid de către unele state au subminat echitatea și au creat condițiile ideale pentru apariția variantei Omicron”, a declarat Tedros Adhanom, adăugând că, deși acum există “noi instrumente pentru prevenirea și tratarea Covid”, nedreptatea ce descrie distribuția vaccinurilor la nivel mondial va continua să extindă pandemia.

Vom putea pune capăt pandemiei doar dacă spunem stop acestor nedreptăți etice. Cu cât această inechitate continuă, cu atât riscurile ca acest virus să evolueze în moduri pe care nu le putem preveni sau prezice sunt din ce în ce mai mari”, a mai adăugat directorul OMS.

Tedros afirmă că pentru oprirea pandemiei, este necesară vaccinarea a 70% din populația globală până la mijlocul anului 2022, dar și crearea unui sistem mai bun de distribuție a vaccinurilor, “construit pentru a servi securității sanitare globale prin încheierea unui acord global privind pandemia”. 

Surse alternative: Business Insider, USA Today

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday