În ciuda eșecului forțelor ruse de a captura Kievul și a luptei lor de a avansa de-a lungul principalelor linii de front ale războiului în regiunea Donbas, liderul rus nu și-a schimbat opinia conform căreia trupele sale le pot învinge pe cele ale Ucrainei, a spus directorul CIA, William Burns.

Credința lui Putin în capacitatea armatei ruse de a uza rezistența ucraineană probabil nu a fost zdruncinată, în ciuda înfrângerilor cheie pe câmpul de luptă, a declarat șeful spionilor americani într-o conferință pentru Financial Times.

Cred că se află într-o stare de spirit în care simte că nu își poate permite să piardă”, a spus Burns despre președintele rus, adăugând că Putin reprezintă “o combinație foarte inflamabilă de nemulțumire, ambiție și nesiguranță” și că liderul de la Kremlin “este convins acum că ridicarea mizei conflictului îi va permite să facă progrese” în războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, Burns, fost ambasador al SUA în Rusia, care a petrecut mult timp studiind liderul rus, a spus că el și alte agenții de informații occidentale nu văd niciun semn că Moscova este pregătită să desfășoare arme nucleare tactice pentru a obține o victorie în Ucraina sau pentru a-i viza pe susținătorii Kievului.

Nu vedem, ca și comunitate de informații, dovezi concrete în acest moment ale planificării rusești pentru desfășurarea sau chiar potențiala utilizare a armelor nucleare tactice”, a spus Burns.

În legătură cu conflictul latent între China și Taiwan, directorul CIA a menționat că Beijingul, pe care Washingtonul îl vede acum ca principalul său adversar, studiază îndeaproape lecțiile războiului și că președintele chinez Xi Jinping nu și-a schimbat obiectivul de a uni Taiwanul cu China, prin forță, dacă este necesar.

Totuși, Burns susține că Beijingul a fost “surprins” de performanța slabă a forțelor militare ruse, precum și de rezistența dură din partea întregii societăți ucrainene și de sprijinul puternic de apărare oferit de Occident Kievului, ceea ce afectează probabil calculele Chinei “cu privire la cum și când” să încerce să obțină controlul asupra Taiwanului.

Surse: Reuters, France 24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday