Horia Palmer-Hîrtopanu este director al Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, aflată în subordinea Ministerului Educației, și este bănuit de luare de mită și spălare de bani. Procurorii DNA Brașov au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de alți doi inculpați, un administrator al unei firme și o persoană fără calitate specială, pentru infracțiuni de dare de mită și spălare de bani.

Concret, explică DNA, între 2017 și 2020, Palmer-Hîrtopanu a cerut sume de bani și alte foloase necunvenite, în valoare totală de 340.000 euro și 18.749 de lei, de la administratorul unei firme. În schimbul acestor bani, directorul a intervenit și i-a atribuit firmei respective contracte pentru construirea unor grădinițe, în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România.

Pe lângă bani, o parte a foloaselor primite ca mită de inculpatul Palmer-Hîrtopanu Horia ar fi constat în lucrări de forare a unui puț și de construire a instalației de alimentare cu apă în curtea locuinței sale situate într-un oraș din imediata vecinătate a Capitalei.

“De asemenea, în perioada 2016 – aprilie 2021, inculpatul ar fi obținut sume de bani consistente ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni de corupție, din care, prin diverse operațiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal sumele de aproximativ 179.676 euro și 191.900 lei, folosite pentru a achiziționa diferite bunuri (două imobile și două autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate. Aceasta, pentru a ascunde și disimula originea ilicită a sumelor de bani cu care au fost achiziționate, precum și a titularului dreptului de proprietate asupra acestora”, mai completează DNA.

Directorul din Ministerul Educației a fost reținut ieri pentru 24 de ore, iar astăzi, Tribunalul Brașov a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday