Potrivit publicației germane, spionul lucra ca diplomat la Consulatul Rusiei din Munchen, dar era de fapt ofițer al Serviciului de Informații Externe rus (SVR). Bărbatul acționa în strânsă legătură cu un om de știință rus, cercetător la Universitatea Augsburg din Bavaria, al cărui arest a fost dezvăluit ieri, fiind pus sub acuzare și el pentru spionaj. 

Der Spiegel precizează că expulzarea falsului diplomat a avut loc la scurt timp după reținerea din vara anului 2021 a lui Ilnur N., cercetătorul respectiv, pe care procurorii îl suspectează că a transmis SVR informații despre diferitele etape de dezvoltare ale vehiculului de lansare Ariane.

N., al cărui nume complet nu a fost făcut public, așa cum se întâmplă de obicei în procesele din justiția germană, se află de atunci în arest. Ofițerul care a fost expulzat ulterior nu a putut fi investigat deoarece avea imunitate diplomatică, potrivit Der Spiegel.

Germania a mai expulzat doi diplomați ruși în decembrie, după ce o instanță a constatat că statul rus a ordonat asasinarea în 2019 a unui etnic cecen într-un parc din Berlin, un act pe care judecătorul l-a descris drept “terorism de stat”.

Surse: Reuters, Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday