Departamentul de Stat a realizat un raport privind climatul investițional din România.

 „Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, din ianuarie 2018, a avut un impact negativ asupra tuturor companiilor prin costurile administrative suplimentare rezultate din negocierea și înregistrarea contractelor de muncă noi.”, se arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.

   „Începând cu anul 2017, schimbările frecvente în cadrul Guvernului au condus la modificarea rapidă a politicilor, fapt care care complică climatul de afaceri. România a făcut progrese semnificative în combaterea corupției până în prezent, dar aceasta o provocare permanentă. Aplicarea inconsecventă a legilor existente, inclusiv a celor legate de protecția drepturilor de proprietate intelectuală, servește, de asemenea, la descurajarea investițiilor.”, se precizează în continuare.

Potrivit raportului, companiilor americane li se cere mită. Uneori, cererea de mită ajunge până la punctul hărțuirii:

   „Investitorii americani s-au plâns de corupția guvernamentală și în afaceri din România, în ce privește serviciul vamal, funcționarii municipali și autoritățile financiare locale. Raportul  Comisiei Europene și rapoartele companiilor indică preocupările legate de corupție în achizițiile de dispozitive medicale și de autorizarea și achiziționarea de produse farmaceutice. În cazul proiectelor de mediu, utilizarea unor studii de fezabilitate depășite a dus la favorizarea afacerilor existente care funcționau deja la nivel local. În unele cazuri, cererile de mită de către oficiali de nivel inferior mediu ating punctul de hărțuire. De exemplu, companiile raportează cereri de mită atunci când sunt necesare îmbunătățiri ale infrastructurii locale pentru a facilita operațiunile de afaceri, în special pentru drumurile finanțate din bugetul local.

Raportul integral aici. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday