Potrivit BNR, în perioada ianuarie – aprilie 2021, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 4,7 miliarde euro, comparativ cu 2,2 miliarde euro în perioada ianuarie – aprilie 2020. După primul trimestru al anului, România înregistra un deficit de 2,5 miliarde de euro.

Balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 966 milioane euro, balanța veniturilor secundare și cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 295 milioane euro, respectiv cu 108 milioane euro, iar balanța veniturilor primare și-a transformat excedentul în deficit.

Datoria externă totală a crescut cu aproximativ un miliard de euro, după primele patru luni ale anului. Astfel, la sfârșitul lunii aprilie 2021, datoria externă pe termen lung a însumat 92 miliarde de euro (72,7% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,5% față de 31 decembrie 2020. Datoria externă pe termen scurt s-a situat la nivelul de 34 de miliarde de euro (27,3% din totalul datoriei externe), în creștere cu 4,7% față de 31 decembrie 2020.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2, 3 miliarde de euro (comparativ cu -43 milioane euro în perioada ianuarie – aprilie 2020), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 2,2 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 133 milioane euro.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday