Ministerul de Finanțe precizează că 37,12 miliarde de lei (3,51% din PIB) “au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”. În această sumă sunt cuprinse însă și investițiile publice care, este adevărat, au crescut față de aceeași perioadă a anului trecut cu 3,4 miliarde de lei (+23%), dar reprezintă jumătate din sumele despre care statul spune că le-a lăsat în economie, în contextul pandemiei.

În același timp, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 6,5%, un pas mai mare decât celelalte salarii din economie, având în vedere că, pe total, încasările statului din impozitele pe salarii (ale tuturor, inclusiv bugetari) au crescut cu doar 5%.

Cheltuieli +15%
Salarii bugetari +6,5%
Achiziții bunuri

și servicii

+12,7%
Dobânzi +25,8%
Investiții +23%

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 227,72 miliarde de lei, în scădere cu doar 0,4% față de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Dar veniturile fiscale (din taxe și impozite) au fost mai mici cu 6,3 miliarde de lei (-2,7%), această pierdere fiind parțial compensată de o creștere cu 44% a sumelor virate de Uniunea Europeană.

Venituri, -0,4%
Imp. Profit -13,8%
Imp. Salarii +5,1%
TVA -14,3%
Contribuții 0%

Deficitul bugetar a ajuns astfel la -6,36% din PIB, la finalul lunii septembrie 2020, față de -2,55%, în primele nouă luni din 2019.

Sursa: Comunicat Ministerul Finanțelor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday