Deşi dădea asigurări că pensiile private ale românilor nu vor scădea după reducerea contribuţiei virate la Pilonul II, Guvernul arată totuşi că a câştigat 2,1 miliarde de lei la buget prin această măsură.

Datele apar în Programul de convergenţă 2018 – 2020 publicat vineri de Ministerul Finanţelor după ce a fost adoptat joi în şedinţa de Guvern. Acesta arată care sunt principalele măsuri fiscale care au sau vor avea impact pe evoluţia veniturilor bugetare în anul 2018. Printre ele se regăseşte şi  reducerea cotei de transfer către Pilonul II de la 5,1% la 3,75% începând cu 1 ianuarie 2018. Impactul acestei măsuri: 2,1 miliarde de lei în plus la bugetul statului.

Asta deşi Guvernul a dat asigurări că românii nu vor primi mai puţini bani după această reducere, ea fiind doar o ajustare necesară după transferul contribuţiilor şi majorarea salariului brut. Specialiştii avertizau anterior că o cotă de 3,75% este prea mică pentru a compensa transferul contribuţiilor şi majorarea salariului brut. Ei spuneau că procentul trebuia redus la numai 4,25% pentru ca sumele virate la Pilonul II să nu scadă.

Ce măsuri mai au impact asupra veniturilor Cel mai mare impact negativ asupra veniturilor bugetare în acest an îl va avea reducerea cotei impozitului pe venit din salarii de la 16% la 10%, care a avut loc începând cu 1 ianuarie 2018 (conform OUG 79/20017). Aceasta va aduce un minus de 13,538 miliarde de lei la buget, în 2018. O altă măsură este modificarea cotei de impozitare a microîntreprinderilor la 1% pentru cei care au unul sau mai mulţi salariaţi şi stabilirea plafonului la 1.000.000 euro, opţional pentru cei care au 2 salariaţi şi capital de cel puţin 45.000.

Acesta va tăia 283 de milioane de lei de la veniturile bugetare. În schimb, venituri suplimentare vin din reforma contribuţiilor sociale şi transferul din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. Circa 5,754 miliarde de lei va câştiga bugetul statului din această măsură. Bani în plus va aduce şi introducerea Contribuţiei Asiguratorie de Muncă, de 2,25%, singura contribuţie rămasă în sarcina angajatorului după transferul contribuţiilor la angajat. Aceasta va aduce venituri suplimentare de 5,398 miliarde de lei.

Citește mai mult pe adevarul.ro

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday