Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, a anunțat într-o conferință de presă că autoritățile daneze au încheiat o evaluare asupra situației și au concluzionat că incidentele au fost cauzate de acțiuni deliberate: ”Nu a fost un accident. Nu există informații despre cine ar putea fi în spatele acțiunii”, a spus oficialul în timpul conferinței din capitala Copenhaga.

Ministrul Energiei a transmis că fisurile sunt prea mari pentru a fi puse pe seama unor accidente (cum ar fi ancore agățate de conducte) și că ele au fost provocate de explozii. De altfel, Institutul Seismologic suedez a raportat că în regiune au avut loc explozii subacvatice înainte să aibă loc scurgerile de gaze. Conductele avariate se află la 70-90 de metri sub nivelul mării, a adăugat ministrul. 

Separat, și Magdalena Andersson, premierul în exercițiu din Suedia, a transmis că fisurile au fost provocate de explozii și că autoritățile au informații care sugerează un posibil act de sabotaj: ”Avem informații proprii, dar și primite prin contactele noastre cu Danemarca. Pe baza acestora, am ajuns la concluzia că acesta este probabil un act deliberat. Probabil o chestiune de sabotaj. Nu este o chestiune de atac asupra teritoriului suedez sau danez”. Ea a adăugat că Suedia este în contact strâns cu Danemarca, Germania și partenerii NATO.

Federația Rusă a fost prima care a sugerat varianta unui sabotaj, precizând că în acest fel este pusă în pericol securitatea energetică a întregii Europe, întrucât nu mai poate relua fluxul de gaze prin niciunul dintre cele două gazoducte (în fapt, Nord Stream 2 nu a fost pusă în funcțiune niciodată). Oficialii europeni au fost reținuți în această privință și au anunțat că așteaptă rezultatele anchetei.

Surse: DW, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday