Ministrul danez al Energiei, Dan Jørgensen, afirmă că în ciuda faptului că “UE a trimis semnale bune” în ceea ce privește fluidizarea procedurilor de autorizare, care pot dura până la nouă ani pentru parcurile eoliene, “există încă potențial pentru noi toți de a face mai multe în acest sens”.
Financial Times explică faptul că Danemarca are o vastă experiență în domeniul energiei eoliene, în condițiile în care în 1991 a devenit prima țară ce a construit un parc eolian în largul mării, iar din 2030 și-a propus să devină exportator net de “energie verde”.
“Nu vorbim doar despre reglementare, ci și de modul în care, în calitate de autorități publice, vă ocupați de aceste procese. Cum vă asigurați că, atunci când antreprenorul realizează acest proiect, este capabil să o facă cât mai rapid posibil?”, a subliniat Jørgensen, înaintea unui summit care va avea loc săptămâna aceasta și în cadrul căruia danezii speră să ajungă la un acord cu Germania, Polonia, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia și Lituania pentru a extinde capacitatea eoliană în regiune.
De altfel, la un summit similar din luna mai, Danemarca a convenit alături de Germania, Belgia și Țările de Jos să mărească energia eoliană produsă în Marea Nordului cu 150 de gigawați – de aproximativ 10 ori mai mult decât întreaga capacitate de energie eoliană din Europa în prezent.
În prezent, prețurile europene la gaze sunt de aproape 12 ori mai mari decât nivelurile din aceeași perioadă din 2021, determinate de reducerea fluxurilor de gaze din Rusia, nemulțumită de sprijinul Occidentului pentru Ucraina. Aceste scumpiri au sporit în paralel și presiunea asupra comunității internaționale de a găsi noi modalități pentru stimularea producției de energie regenerabilă.
Sursă: Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.