Dacian Cioloș, președintele USR, a susținut o conferință de presă înainte ca delegația partidului să meargă la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Principalele declarații:

  • Vom merge la consultările cu președintele Iohannis cu propunerea de refacere a coaliției cu PNL și UDMR. Nu vom susține un guvern minoritar. Vom vota un guvern din care facem parte.
  • Avem nevoie de soluții și de un guvern care să aplice soluții, măsuri ferme pentru a scoate țara din criză. Acest lucru se poate face reconstruind coaliția PNL – UDMR – USR. Asta presupune ca astăzi să avem o propunere de premier, alta decât Florin Cîțu, încât să înceapă negocierile pentru reformarea coaliției. Am văzut că deja ieri seară, președintele a anunțat măsuri inclusiv dintre cele propuse de noi. Poate exista convergență. Acesta este mesajul cu care va merge la discuții. Suntem în măsură să începem negocieri pentru un program de guvernare pentru a scoate țara din criza pandemică și energetică. Suntem gata să mergem la discuții cu soluții pe masă.
  • Despre susținerea unui guvern minoritar. E nevoie de un guvern cu puteri depline, care să ia decizii importante în perioada următoare. Nu putem susține un guvern minoritar, atâta timp cât putem forma o majoritate.
  • Noi votăm un guvern din care să facem parte, suntem gata să negociem un guvern de care România are nevoie. Sunt mai multe decizii care au nevoie de asumare în Parlament. Suntem gata să facem dintr-o majoritate, dar să ne așezăm la masă pentru a lua măsuri concrete pentru lunile următoare. PNL are de ales dacă vrea o majoritate, care poate fi obținută doar cu USR, sau dacă vrea doar un guvern susținut din umbră de PSD.
  • Dacă USR ar fi iresponsabil, în cazul în care nu va susține un guvern minoritar. Noi ne-am dus cu un guvern minoritar asumat. Știam că nu putem avea susținere, știam că nu ne vor susține nici PSD, nici PNL. Am spus clar că suntem conștienți că guvernul USR ar avea puteri limitate. Acum e altă situație, în care refacerea coaliției PNL – UDMR – USR este posibilă. Trebuie să vedem dacă PNL face doar un joc ca să ajungă la alte obiective, sau vrea această coaliție pe bune. 

Consultările dintre Klaus Iohannis și partidele politice parlamentare au început la ora 11 și se vor încheia la ora 14. ”Suntem iarăși în situația să discutăm formarea unui guvern și aștept o abordare constructivă și pozitivă, în primul rând de la PNL și apoi de la alte partide responsabile”, a spus Iohannis, în deschiderea discuției cu liberalii.

Înainte ca delegația PSD să ajungă la consultări, Marcel Ciolacu, președintele formațiunii, a spus: ”Știm foarte bine că anticipatele nu se pot face în acest moment, ținând cont și de pandemie și de Constituție. Varianta cea mai bună este întoarcerea la români. Vom merge la consultări pentru a discuta problema cea mai urgentă a românilor – pandemia”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday