Dacian Cioloș reacționează după ce Tudorel Toader a propus aseară demiterea procurorului general Augustin Lazăr. 

,,Procurorul General Augustin Lazăr a fost numit în funcție perfect legal și îndeplinind toate condițiile prevăzute de procedură. Domnule Toader, puteți abuza adevărul, pentru că fiecare ființă are liber arbitru, dar nu veți putea murdări conștiința oamenilor cinstiți din această țară.  Dacă această conștiință se mai reflectă măcar puțin în Parlamentul acestei țări, atunci ar trebui să ne ofere un guvern demn de acest nume și de această responsabilitate.

Aștept, așa cum cred că așteaptă mulți români disperați și sătui de ipocrizii politice, ca partidele și parlamentarii cărora le pasă de soarta țării să pună capăt acestei mascarade, să depună și să voteze moțiunea de cenzură”, a scris fostul premier pe contul oficial de Facebook.

UPDATE: Într-o intervenție la postul de televiziune Digi24, Cioloș a spus că Președintele Iohannis trebuie să se implice în discuțiile pentru o eventuală moțiune de cenzură.

“Mi se pare important ca cetățenii să-și exprime punctul de vedere și să nu cedeze. În Parlament, forțele politice ar trebui să înțeleagă că tot ce se întâmplă acum nu este în interesul României. Majoritatea aceasta nu poate să pună în practică recomandările Comisiei de la Veneția, nu are interes să o facă. Acest Guvern nu poate să reprezinte anul viitor România la președinția UE. Trebuie să vedem în ce măsură o moțiune de cenzură poate să treacă, e nevoie de implicarea președintelui.

Ministrul Justiției a pus la îndoială legalitatea numirii lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general: „În dosarul de candidatură de la momentul respectiv nu s-a identificat niciun document care să dovedească îndeplinirea criteriului privind calificativul foarte bine la ultima evaluare, ceea ce înseamnă că lipsea o piesă din dosar, în evaluare și desemnare.  Din documentele pe care le avem nu putem trage concluzia cu certitudine de ce ministrul Justiției a transmis propunerea fără ca dosarul să fie complet, adică să nu aibă evaluarea, de ce președintele a semnat decretul fără această verificare a legalității numirii”.

Augustin Lazăr a reacționat la puțin timp. Procurorul general susține că „raportul de evaluare a activității prezentat este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiției, înțelege să îl dea Comisiei de la Veneția. Raportul prezentat azi este modul în care Executivul, prin ministrul Justiției, înțelege să respecte independența Ministerului Public”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday