Dacian Cioloș, președintele USR, a susținut o conferință de presă la câteva zeci de minute după ce Florin Cîțu, liderul PNL, a anunțat că a fost agreată refacerea coaliției de guvernare destrămate la începutul lunii septembrie.

Cioloș a spus că au fost agreate principii, că propunerea de prim-ministru va aparține PNL, dar și că nu au discutat despre un nume pentru propunere. Principalele declarații ale lui Cioloș:

  • Am discutat despre ideea refacerii coaliției, o decizie pe care PNL va trebui s-o ia și după ce se întâlnește astăzi cu PSD. Avem nevoie de un mesaj clar că PNL vrea refacerea coaliției. Data viitoare trebuie să participe și colegii de la UDMR. Trebuie să intrăm mai în detalii pe un calendar de măsuri pe care să le punem în aplicare.
  • Așteptăm să aibă PNL discuția cu PSD, pentru că știm că discuția este avansată, dar apoi trebuie să-și facă calculele, iar până cel târziu mâine să vină cu un răspuns dacă vor refacerea coaliției sau nu.
  • E important să ne punem de acord pe ce înseamnă, de exemplu, eliminarea pensiilor speciale. La fel și despre Secția Specială. Urgența acum este să luăm măsuri pentru criza sanitară și din sectorul energetic.
  • În paralel cu negocierile pentru formarea guvernului, vom veni în parlament cu soluții legislative pe care să le aprobăm. Va fi o modalitate de a testa dacă aceste discuții sunt pe drumul cel bun.
  • Am stabilit să vorbim și despre buget. Trebuie să evităm probleme ca cele care ne-au adus aici. N-am discutat nume de premier și am acceptat principiul ca premierul să fie de la PNL, dar n-am mers mai departe pe detalii. Poziția noastră o știți deja, nu are rost să mai discutăm.
  • Reporter: Este posibil să vă răzgândiți în a-l accepta pe Cîțu ca premier? Cioloș: V-am spus deja, poziția nu ne-am schimbat-o. Știe toată lumea poziția USR. Nu am ce să mai adaug.

Marți seară, Florin Cîțu a anunțat că PNL va purta discuții atât cu USR, cât și cu PSD pentru formarea unei majorități parlamentare, care să susțină un premier liberal. În această dimineață, Marcel Ciolacu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR) au transmis că partidele pe care le conduc vor înainta președintelui propuneri în baza cărora să fie desemnat un premier.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday