Un grup de politicieni a susținut că Regatul Unit ar trebui să poată opri unilateral procesul Brexit, dacă dorește acest lucru, informează BBC. 

Un înalt oficial al Curții Europene de Justiție, avocatul general, a declarat săptămâna trecută că este de acord că Marea Britanie ar trebui să-și poată schimba decizia cu privire la Brexit. Opinia sa nu era obligatorie din punct de vedere juridic, dar instanța tinde să-i urmeze sfaturile în majoritatea cazurilor.

Decizia are loc cu o zi înainte de votul în Camera Comunelor asupra acordului negociat de Theresa May cu Uniunea Europeană.

Politicienii anti-Brexit speră că această decizie va duce la anularea ieșirii Marii Britanii din UE, eventual printr-un nou referendum.

Acest lucru se datorează faptului că ei cred că transmite mesajul că deputații nu se confruntă cu o alegere între acceptarea afacerii dnei May sau ieșirea din UE fără acord și că există și alte opțiuni și putem opri ceasul.

Decizia a avut loc în ciuda avertizării UE că un astfel de eveniment va stabili un precedent periculos prin încurajarea altor țări să anunțe că părăsesc blocul, într-o încercare de a obține condiții mai bune de membru înainte de a-și anula retragerea.

Avocații guvernului britanic au susținut că acest caz era pur ipotetic, deoarece “Marea Britanie nu intenționează să-și retragă notificarea”, iar judecătorii CEJ ar fi trebuit să refuze să se pronunțe asupra acestei situații.

Aceștia au susținut, de asemenea, că politicienii din spatele cazului au dorit să-l folosească pentru a exercita presiuni asupra parlamentului britanic.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday