Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că Rusia este responsabilă pentru uciderea fostului ofițer KGB Alexander Litvinenko, care a murit la câteva săptămâni după ce a băut ceai verde otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar, la hotelul Millennium din Londra. Curtea a statuat ”că asasinarea domnului Litvinenko este imputabilă Rusiei”.

Curtea a constatat că, dincolo de orice îndoială rezonabilă, asasinarea a fost efectuată de Lugovoy și Kovtun, care au acționat ca agenți ai statului rus. Operațiunea planificată și complexă care a implicat achiziționarea unei otrăvi mortale rare, pregătirile de călătorie pentru cei doi și încercările repetate și susținute de administrare a otrăvii au indicat că Litvinenko a fost ținta operațiunii.”

De asemenea, CEDO a ajuns la concluzia că dacă Lugovoy și Kovtun ar fi pus la cale operațiunea pe cont propriu, Moscova are informațiile care să dovedească această teorie. “Cu toate acestea, guvernul nu a făcut niciun efort serios de a furniza astfel de informații sau de a contracara concluziile autorităților britanice“, se mai spune în decizie.

Moartea criticului Kremlinului, în vârstă de 43 de ani la momentul respectiv, devenit cetățean britanic, a fost pusă pe seama Moscovei de către Marea Britanie. Litvinenko a fost un ofițer al serviciilor secrete ruse FSB (fostul KGB) specializat în crimă organizată.

Rusia a negat întotdeauna orice implicare în moartea lui Litvinenko, astfel încât relațiile anglo-ruse au ajuns la cel mai mic nivel de după Războiul Rece. O lungă anchetă britanică a concluzionat în 2016 că președintele rus Vladimir Putin a aprobat probabil o operațiune pentru uciderea lui Litvinenko. De asemenea, s-a constatat că fostul bodyguard KGB Andrei Lugovoy și un alt rus, Dmitry Kovtun, au efectuat uciderea ca parte a unei operațiuni dirijate probabil de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, principalul succesor al KGB din epoca sovietică. Ambii bărbați au negat implicarea.

Surse: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday