Judecătorii CCR au respins, în ședința de astăzi, sesizările USR privind numirea procurorului Bogdan Licu și a senatorului Iulia Scântei ca judecători ai Curții Constituționale. Partidul susținea că nu au fost respectate toate condițiile legale și constituționale prin votul pentru numirea celor doi și că Licu, propunerea USR, nu are pregătirea necesară în domeniul juridic superior.

Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de voturi, că este neîntemeiată sesizarea de neconstituționalitate formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România din Camera Deputaților și a constatat că Hotărârea Camerei Deputaților nr.36/2022 pentru numirea unui judecător la Curtea Constituțională este constituțională în raport cu criticile formulate. De asemenea, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituționalitate formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România din Senat referitoare la neconstituționalitatea Hotărârii Senatului nr.81/2022 pentru numirea unui judecător la Curtea Constituțională“, a transmis CCR printr-un comunicat de presă.

Amintim că, acum două săptămâni, cei doi au fost propuși din partea Camerei Deputaților și Senatului pentru a-i înlocui pe Valer Dorneanu și Mona Pivniceru, pentru un mandat de 9 ani. Ulterior, Președintele Iohannis a numit-o pe Mihaela Ciochină (consilier prezidențial) în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Curtea Constituţională este compusă din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday