Opinie semnată de Adrian Ionut COJOCAR, director general adjunct al S.A.I. Patria Asset Management S.A.

Războiul din Ucraina, creșterea fără precedent a prețurilor din sectorul energetic care a împins inflația la un nivel foarte ridicat, scăderea puterii de cumpărare, deteriorarea condițiilor economice dar și povara ratelor bancare au făcut ca anul 2022 să fie până în prezent unul dintre cei mai slabi din punct de vedere al performanțelor înregistrate, atât de active cu venit fix cât și de acțiuni, punând la încercare nervii și emoțiile investitorilor. Știrile negative par să nu se mai termine iar pesimismul a atins cote foarte înalte.

Când vedem că bursele scad și lucrurile se înrăutățesc, presupunem în mod greșit că lucrurile vor continua să se înrăutățească la nesfârșit fără vreo șansă de scăpare. Dar, în lumea financiară lucrurile nu evoluează niciodată în aceeași direcție la nesfârșit.

Orice perioadă economică bună va fi urmată, mai devreme sau mai târziu, de o recesiune; iar orice recesiune se va încheia la un moment dat cu o perioadă de creștere economică solidă. Acestea sunt ciclurile cu care economia ne-a obișnuit de sute de ani.

Istoric, piețele de acțiuni au închis pe minus mai puțin de o dată la patru ani (fără a lua în calcul sumele încasate din dividendele distribuite anual de companii), iar perioadele de recesiune au reprezentat mai puțin de 20% din timp. Toate crizele și recesiunile au două lucruri în comun: 1) se termină la un moment dat. 2) aduc oportunități de randamente mai ridicate în viitor.

Deși pare contraintuitiv, cele mai bune momente din istorie pentru a investi au fost în anii cu evenimente negative puternice, după scăderi semnificative ale prețurilor activelor. Acest lucru se întâmplă pentru că piețele financiare evoluează mai bine atunci când lucrurile se îndreaptă de la „groaznic” la „mai puțin bine” decât atunci când lucrurile evoluează de la „bine” la „foarte bine”. De aceea, cele mai mari creșteri au loc în perioade în care pare că lucrurile evoluează din ce în ce mai prost și este nevoie de o simplă știre „ceva mai puțin proastă față de cea de ieri” ca lucrurile să se îndrepte și investițiile să crească.

Să luăm spre exemplu Bursa de la București. Față de maximele atinse la începutul anului, cele mai importante 20 de acțiuni cuprinse în indicele principal al pieței, BET, au scăzut în medie cu peste 20%, reprezentând o valoare a indicelui de circa 10.800 de puncte. Dacă mergem pe un scenariu optimist, în care presupunem ca bursa va recupera această pierdere în următoarele 12 luni, atunci acțiunile listate pe bursa locală ar aduce un randament de 26% doar din aprecierea de preț, fără a lua în calcul dividendele distribuite din profiturile companiilor, care au generat în acest an un randament de aproximativ 9% la nivelul structurii companiilor din indicele BET.

Dar, să presupunem că acest scenariu nu se va întâmpla și bursei îi vor fi necesari doi ani să recupereze scăderile. În acest scenariu, investitorii în acțiuni pe bursa locală ar obține un randament anualizat de circa 12,3%, fara a lua in calcul dividendele; chiar si intr-un scenariu in care am presupune ca bursa va recupera scăderile în 3 ani de zile, câștigul din acțiuni anualizat ar depăși 8%/an din aprecierea de preț, făcând abstracție de dividende. Ambele ar fi performante rezonabil de bune.

La nivel istoric, în medie, aproximativ jumătate din randamentele înregistrate de acțiuni pe bursa locală au provenit din dividende și cealalată jumătate din aprecieri de prețuri ale acțiunilor.

O mare parte din scăderile înregistrate în 2022 de acțiuni și obligațiuni/titluri de stat a fost cauzată de creșterea dobânzilor, care au atins niveluri maxim din cel puțin ultimii 15 ani. Bîncile centrale sunt însă determinate să pună capăt cu orice preț inflației, iar, dacă inflația începe să coboare, dobânzile nu pot rămâne la aceste niveluri foarte ridicate o perioadă prea îndelungată.

Dacă în ultimul an și jumătate, perioadă în care dobânzile au crescut, acest lucru a influențat negativ atât evoluția acțiunilor cât și obligațiunilor, reducerea dobânzilor de la maximele înregistrate în ultimii 15 ani va avea un efect invers și va susține pe termen mediu și lung evoluția ambelor tipuri de instrumente. Dacă ați înregistrat scăderi din investiții anul acesta, tot investițiile sunt singurul mod în care va puteți recupera scăderile și înregistra un câștig optim pe termen mediu și lung.

Pentru investitorii aflați în perioadă de acumulare, realizarea de investiții cu sume mici dar constante, lună de lună, poate fi un mod bun de a gestiona factorul emoțional; chiar dacă piața continuă să mai scadă o perioadă, acești investitori pot achiziționa acțiuni la prețuri mai scăzute și astfel pot să obțină randamente și mai ridicate în viitor.

Gestionarea emoțiilor se poate îmbunătăți și prin înțelegerea mai bună a domeniului investițional, cu alte cuvinte prin educație financiară. Este un fapt cunoscut că ne temem de ceea ce nu cunoaștem. Investițiile nu sunt o „cutie neagră”. De exemplu, fondurile deschise de investiții publică, de obicei lunar, informări în care detaliază investițiile pe care le realizează și factorii principali care au influențat evoluția fondurilor în luna respectivă, dar și rapoarte mai detaliate publicate cu frecvență trimestrială sau semestrială.

Fiecare investitor are, de asemenea, un anumit profil de risc, iar investițiile trebuie să fie realizate în concordanță cu apetitul propriu de risc. În acest caz, diversificarea pe mai multe clase de active – acțiuni, obligațiuni, titluri de stat sau depozite – poate fi o soluție pentru a diminua riscul și volatilitatea, dacă acestea cauzează prea mult stres.

Dacă vrei să intri în rândul investitorilor, cel mai simplu este să mergi la o bancă sau la o companie care administrează fonduri de investiții și să întrebi care sunt opțiunile de investiții, în funcție de profilul tău financiar. Un instrument util pentru a te informa este și site-ul Asociației Administratorilor de Fonduri din România, www.aaf.ro, unde găsești detalii despre fondurile de investiții existente în România. De asemenea, pe site-ul proiectului de educație financiară ”Economisește inteligent” (economisesteinteligent.aaf.ro) sunt multe informații și explicații pe înțelesul tuturor de la administratori de fonduri și de la investitori care și-au înmulțit banii investindu-i.

Toate informațiile sunt la doar un click distanță, tot ce trebuie să faci este să iei decizia de a investi, de a lua în considerare un termen mediu sau lung, de a pune banii să lucreze pentru tine!

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday