Fondul Monetar Internațional a aprobat ajutorul pe 13 ianuarie și nu a pus nicio condiție de rambursare, ca parte a unui pachet de ajutor de urgență pentru a ajuta țara să facă față pandemiei de coronavirus.

Urmărim îndeaproape evoluțiile care se desfășoară. Suntem profund îngrijorați de impactul evenimentelor asupra economiei și asupra oamenilor din Myanmar“, a declarat un purtător de cuvânt al FMI pentru Reuters, confirmând că plata a fost finalizată săptămâna trecută.

Câteva zile mai târziu, Armata a preluat puterea și a reținut-o pe Aung San Suu Kyi, liderul ales și premiată cu Nobel pentru pace, în ceea ce Departamentul de Stat al SUA cataloghează ca fiind lovitură de stat. 

În ultimele șapte luni, FMI a oferit Myanmar 700 de milioane de dolari ca finanțare de urgență pentru pandemie.

Neexistând un precedent în care ajutorul acordat să fie retras, FMI și-a exprimat speranța că banii vor fi folosiți conform destinației inițiale, respectiv ”să răspundă nevoilor urgente de balanță a plăților care decurg din pandemia COVID-19, în special măsurile de redresare ale guvernului pentru a asigura stabilitatea macroeconomică și financiară, sprijinind în același timp sectoarele afectate și grupurile vulnerabile”.

Președintele SUA Joe Biden, care se confruntă cu prima sa criză internațională de la preluarea mandatului, a amenințat cu noi sancțiuni împotriva generalilor, iar Departamentul de Stat a anunțat că își va revizui asistența externă pentru Myanmar.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday