Consiliul Superior al Magistraturii a remis un comunicat de presă prin care îl contrazice pe fostul ministru al Educației, Liviu Pop, care a afirmat că nu există nicio prevedere în Codul Penal, modificat recent de Parlament, care să îi servească lui Liviu Dragnea, iar ”abuzul în serviciu a fost clar preluat de la ceea ce a propus CSM”. Din comunicat reiese că subiectul abuzului în serviciu nici măcar nu a fost abordat de membrii Consiliului, deoarece nu i-a fost solicitat un punct de vedere în acest sens.
Precizări
„Cu privire la avizul Consiliului Superior al Magistraturii asupra Proiectului de Lege privind punerea în acord a prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, cu deciziile Curţii Constituţionale, Directivei (UE) 2016/343, a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţiei şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.
Având în vedere afirmaţiile domnului senator PSD Liviu Pop, în cadrul emisiunii „Matinal” din data de 04.07.2018, difuzată de RFI, în legătura cu modificarea Codului penal, prin care susţine că, „abuzul în serviciu a fost clar preluat de la ceea ce a propus Consiliul Superior al Magistraturii”, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass-Media este abilitat să furnizeze următoarele precizări:
Din analiza minutei Comisiei nr.1 – „Legislaţie şi cooperare interinstituţională” din data de 04.05.2018, 07.05.2018 şi 08.05.2018, publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii la data de 10.05.2018, rezultă că proiectul înaintat Consiliului spre consultare nu cuprinde propunerile forului legislativ, relativ la modificarea dispoziţiilor art. 297 din Codul penal.
Aşa cum se observă, propunerile de modificare au privit, în mod cronologic, dispoziţiile art. 269, art. 298, apoi a fost analizată, în continuare, propunerea de modificare a art. 309 şi următoarele din Codul penal, nefăcându-se şi o analiză a art. 297 din acelaşi cod, atâta timp cât Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost învestit în ceea ce priveşte exprimarea unui punct de vedere asupra modificării în discuţie.
În sprijinul celor de mai sus, vă punem la dispoziţie informaţiile publice aflate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.”
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.