Coaliția de guvernământ s-a rupt miercuri după ce fostul prim-ministru Matteo Renzi a retras sprijinul pentru planurile de redresare economică ale țării. Renzi a anunțat  într-o conferință de presă că cei doi membri ai partidului său demisionează din guvern. 

Renzi și-a lansat partidul Italia Viva în septembrie 2019, după ce a demisionat din Partidul Democrat, de centru-stânga, și a contribuit la formarea celui de-al doilea guvern de coaliție al prim-ministrului Giuseppe Conte, după plecarea partidului populist de extremă dreapta.

Italia va primi mai mult de un sfert din pachetul de stimulare al blocului, de 750 miliarde euro.

Renzi era de părere că țara ar trebui să folosească și Mecanismul european de stabilitate (MES), care oferă împrumuturi ieftine pentru finanțarea cheltuielilor de sănătate ale statelor membre. Cu toate acestea, Conte și MS5 au respins ideea, susținând că aceasta ar crește datoria țării,  a doia cea mai mare din UE, după cea a Greciei.

Potrivit lui Luigi Scazzieri, expert al Centrului pentru Reforma Europeană (CER), lupta pentru bani nu este singurul motiv: “Adevăratul motiv este că Renzi a fost exclus în ultimii ani și dorește să câștige o mai mare proeminență și să-și întărească perspectiva electorală”.

Sursă: Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday