Liderii Uniunii Europene s-au reunit, prin videoconferință, pentru a discuta despre criza din Belarus și pentru a-și arăta susținerea față de oamenii care protestează. În cadrul reuniunii, ei și-au manifestat îngrijorarea cu privire la validitatea rezultatelor alegerilor și au precizat că intenționează sancționarea celor implicați în fraudarea alegerilor precum și în reprimarea violentă a protestelor.

„Oamenii din Belarus vor o schimbare și o vor acum”, a declarat Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, într-o conferință de presă. „Suntem impresionați de curajul oamenilor din Belarus. De exact zece zile de la data alegerilor prezidențiale, oamenii din Belarus au ieșit pe străzi într-un număr fără precedent. Vor democrație și noi alegeri prezidențiale, deoarece precedentele nu au fost nici corecte, nici libere”, a adăugat aceasta.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a postat un mesaj pe Twitter: „Mesajul nostru e clar. Violența trebuie să se oprească și trebuie lansat un dialog pașnic și inclusiv. Trebuie respectată voința poporului”.

 

UE consideră că rezultatele alegerilor din 9 august, în urma căruia președintelui Alexander Lukashenko a câștigat al șaselea mandat cu 80% din voturi, „au fost falsificate”, iar Blocul Comunitar pregătește o listă cu oficiali din Belarus care vor fi sancționați.

 

Tot miercuri, președintele Alexandr Lukașenko a anunțat că i-a ordonat ministrului de Interne să pună capăt protestelor din capitala Minsk.

De asemenea, Lukașenko a declarat că angajații televiziunii publice care au intrat în grevă în semn de solidaritate cu protestatarii nu se vor putea întoarce la locurile de muncă. Totodată, a ordonat înăsprirea controalelor la graniță pentru a împiedica intrarea în țară a „luptătorilor și armelor”.

Surse: Reuters, Euronews.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday