Update ora 16:45 Procurorii anticorupție au emis un comunicat de presă în care anunță că primarul Sectorului 5 a fost pus sub urmărire penală, într-un nou dosar, pentru fapte comise în 2020.

Concret, explică procurorii, după ce și-a preluat funcția, Cristian Popescu-Piedone ar fi favorizat o firmă de salubritate: “Cu știință ar fi omis să ia măsurile inerente atribuțiilor prevăzute de lege, determinate de două Hotărâri ale Consiliului local Sector 5 București adoptate în anul 2020 privind salubrizarea sectorului 5”. Astfel, în consecință, o societate comercială fără licență (REBU) ar fi continuat să încaseze de la contribuabilii de pe raza Sectorului 5 tarife majorate cu 25% față de tariful aprobat de Consiliul local.

În context, societatea SALUBRIZARE Sector 5 SA (fostă SC Salubrizare Fapte 5 SA), deținută de Sectorul 5 București, avea drept exclusiv de prestare a serviciului public de salubrizare pe raza sectorului respectiv.

Potrivit unei declarații anterioare a primarului, societatea despre care este vorba în comunicat este REBU.

Update ora 14:15 Cristian Popescu-Piedone a fost oprit de DNA pe Aeroportul Otopeni când urma să plece din țară și a fost dus la audieri. Piedone se afla în avionul care a fost reținut la sol mai multe ore din cauza unei alerte cu bombe. A relatat filmul reținerii sale și susține că nu încerca să fugă din țară.

Cristian Popescu Piedone a fost audiat la sediul DNA. La ieșirea din instituție, aceasta a precizat că procurorii l-au înștiințat că are calitatea de suspect într-un dosar privind un contract de salubrizare între Primăria Sectorului 5 și societatea REBU, iar denunțător este fostul primar Daniel Florea.

Luasem bilete să plec cu soția la Firenze. cu escală la Munchen. S-a anunțat o alertă cu bombă în avionul Lufthansa în care eram deja urcat. La intrare, cei de la poliția de frontieră m-au întrebat dacă am uitat ceva la poarta 6. Eu am urcat pe la poarta 15. Au mai dat un telefon, mi s-a zis că pot urca. Am urcat în avion. După care a fost golit avionul pentru alertă cu bombă, am făcut un nou control, am trecut. Înainte să fiu urcat în autobuz m-a chemat un polițist, m-a dus la sediul poliției de frontieră și mi s-a dus la cunoștință că am mandat de aducere, calitate de suspect într-un dosar din 2021. Am urcat în mașină și am ajuns la DNA. Mi s-a adus la cunoștință cauza dosarului – că la nici 3 luni de zile de la preluarea mandatului, nu am pus în aplicare o decizie a consiliului, de ce nu mai poate să presteze REBU servicii în sector. Denunțătorul este Daniel Florea. Se pare că s-a denunțat singur. Se pare că s-a deranjat foarte tare că am scos la iveală nereguli din sector. Nu am nicio restricție de mișcare, nu am nimic. DNA ridică documente doar din trecut, totul îi aparține lui Daniel Florea.

Marți este sentința în dosarul Colectiv. Au fost nenumărate amânări. Eu nu sunt fugar, aștept sentința cu capul sus, puteam să fug de o mie de ori. Nu sunt fugar, aștept cu demnitate sentința instanței, iar acest dosar i se va întoarce bumerang fostului primar de sector”, a declarat edilul sectorului 5.

Știrea inițială:

Avocatul lui Cristian Popescu Piedone a făcut scurte declarații în fața sediului Direcției Naționale Anticorupție și a confirmat că primarul Sectorului 5 a fost oprit de procurori pe aeroport și adus la sediul DNA pentru audieri. Susține că Piedone nu a mai fost citat până acum în acest dosar, ceea ce indică faptul că ar putea fi vorba despre unul nou, aflat în fază incipientă.

Fostul primar al Sectorului 5, Daniel Florea, a fost și el citat la DNA. Spune că are calitatea de martor în același dosar cu Piedone. Până la această oră, DNA nu a făcut precizări cu privire la audierea celor doi.

În paralel, Curtea de Apel București urmează să pronunțe definitiv, pe 3 mai, decizia în procesul Colectiv. Piedone a fost condamnat în prima instanță la 8 ani şi 6 luni de închisoare.

Foto: Inquam/Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday