Institutul Internațional de Cercetare a Păcii (SIPRI) din Stockholm spune că Statele Unite, Franța și Germania, trei dintre cei mai mari exportatori din lume, au crescut livrările de armament, dar scăderea exporturilor din Rusia și China a compensat creșterea.

A fost pentru prima dată din cincinalul 2001-2005 când volumul livrărilor de armament nu a mai crescut, ba chiar a scăzut ușor, cu 0,5%. Nu este clar încă impactul pandemiei asupra comenzilor de armament, dar este cert faptul că unele țări au semnat contracte majore chiar în apogeul acesteia: “Impactul economic al pandemiei ar putea determina unele țări să își reevalueze importurile de arme în următorii ani”, se arată în comunicatul SIPRI.

Țările din Orientul Mijlociu au avut cea mai mare creștere a importurilor de arme, 25% în perioada 2016-2020 față de 2011-2015. Emiratele Arabe Unite, de exemplu, au semnat recent un acord cu Statele Unite pentru achiziționarea a 50 de avioane F-35 și până la 18 drone de atac, ca parte a unui pachet de 23 de miliarde de dolari. Arabia Saudită, care este cel mai mare importator mondial de arme, a avut o creștere a comenzilor de 61%.

Sursa: Raport SIPRI

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday