Datele INS arată că:

  • În luna martie 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 13,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,3%.
  • Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 5,6% (ajustat). Totodată, avansul pe primele 3 luni este de doar 0,8% în primul trimestru, comparativ cu cel din 2020.
  • Vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au scăzut cu 3% în primele trei luni, iar în martie, cu 5,7% față de aceeași lună din 2020.
  • În primul trimestru, față de aceeași perioadă din 2020, afacerile cu produsele nealimentare au avut un avans de 10,8%. Totodată, în luna martie, creșterea a fost de aproape 17% față de aceeași perioadă din 2020.
  • Aceste diferențe între martie 2021 și martie 2020, atât la produse alimentare, cât și nealimentare, poate fi pus parțial și pe seama faptului că la începutul primăverii trecute erau închise pentru prima oară magazinele neesențiale. Totodată, numeroși români și-au făcut provizii de mâncare, în momentul în care a fost introdusă carantina la nivel național.
  • Vânzările de carburanți au crescut cu 9,4% față de martie 2020, dar au încetinit (-2,1%) față de primul trimestru al anului trecut. Totuși, chiar și în contextul acestei încetiniri, prețul combustibililor continuă să crească.

Grafic/Date: INSSE

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday