Potrivit Euronews, imagini încă neconfirmate, postate pe rețelele de socializare, indică o mobilizare masivă de tancuri rusești la granița cu Ucraina, precum și pe teritoriul Crimeei, anexată de Rusia în 2014.

Săptămâna aceasta, misiunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a raportat sute de încălcări ale armistițiului în zonele din Ucraina controlate de separatiștii filo-ruși.

John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a confirmat că operațiunile rusești au dus la moartea a patru soldați ucraineni în partea de est a țării și rănirea altor doi. De asemenea, Pentagonul a ridicat nivelul de alertă, din cauza intensificării activităților Rusiei în Europa de Est și Arctica, în contextul reluării confruntărilor între armata ucraineană și separatiștii pro-ruși.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut Moscovei să oprească escaladarea militară și ”să își reafirme imediat și necondiționat angajamentul față de un regim de încetare a focului”. Cu toate acestea, Rusia a răspuns că este liberă să-și transfere trupele pe propriul teritoriu și a subliniat că acestea nu reprezintă nicio amenințare. 

Peter Dickinson, redactor șef la Atlantic Council, a declarat pentru Euronews că o invazie a Rusiei în Ucraina nu poate fi exclusă complet. “În 2014 nimeni nu credea că Ucraina ar putea fi invadată sau că Ucraina de est ar putea fi ocupată, dar a fost. Nu poți exclude nimic”. 

Dickson consideră că, dacă ar avea loc o invazie, ”cea mai probabilă amenințare ar fi probabil la sudul Ucrainei, în teritoriul dintre estul separatist al Ucrainei și Crimeea.”

Sursă: Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday