Creditorii din zona euro ai Greciei au ajuns la un acord privind relaxarea creditelor de rambursare a datoriilor, creând condiții pentru ieșirea Greciei din programul de salvare început în 2010.

Acordul de la Luxemburg a venit după luni de zile de discuții și chiar înaintea încheierii programului, în luna august.

“După opt ani, Grecia va absolvi, în cele din urmă, asistența financiară”, a declarat ministrul portughez de finanțe Mario Centeno, care prezidează întâlnirile cu omologii din zona euro.

Conform planului convenit, termenul de scadență pentru împrumuturi de 96,6 miliarde de euro (112 miliarde de dolari) pe care Grecia le-a primit în de la cel de-al doilea plan de salvare ar fi prelungite cu 10 ani. Prelungirea va fi însoțită de o perioadă de grație de 10 ani în cazul plăților pentru dobânzi și amortizări pentru aceleași împrumuturi.

“Credem că datoria este acum viabilă, că putem avea acces la piețe acum și într-un context de supraveghere și că continuând reformele noastre putem continua acest lucru”, a declarat ministrul grec de finanțe Euclid Tsakalotos după întâlnire.

Creditorii au fost, de asemenea, de acord cu o plată finală de 15 miliarde de euro pentru a ajuta Grecia să își ramburseze datoria, să finanțeze datoria cu scadență și să creeze un buffer de 24,1 miliarde de euro pentru accesarea piețele financiare. Unele dintre aceste fonduri ar putea fi folosite pentru a răscumpăra datorii către Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană, care sunt mai costisitoare și au o maturitate mai scurtă.

Pe termen lung, creditorii din zona euro au declarat că ar putea lua în considerare măsuri precum reprofilarea în continuare sau perioadele de grație mai lungi a împrumuturilor, dacă este necesar, în cazul în care condițiile economice vor fi, în mod neașteptat, mai rele decât cele anticipate.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-06-21/greece-s-creditors-agree-landmark-debt-deal-as-bailout-saga-ends

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday