Cotația de referință pentru petrolul european (Brent) înregistrează o creștere de 3,8%, până la valoarea de 98,4 dolari/baril, cea mai mare de la sfârșitul lui iulie. Cotația petrolului american (WTI) crește cu 4,7%, până la nivelul de 92,3 dolari/baril, cel mai ridicat de la finalul lui august. Presa de specialitate notează că piețele sunt tensionate, în condițiile în care G7 a agreat un mecanism de plafonare a prețului plătit pentru țițeiul rusesc.

În SUA, programul de eliberare a cantităților din rezervele federale se apropie de final, astfel că după șapte luni au fost puse pe piață circa 180 de milioane de barili. Ținând cont de faptul că OPEC+ a decis o nouă micșorare a producției, că SUA și-a menținut-o și că dolarul s-a depreciat, este creată ”furtuna perfectă pentru prețurile ridicate ale petrolului”, observă Oil Price.

Surse alternative: Oil Price, Trading Economics

Grafice: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday