Pe Bursa de la Amsterdam, de referință pentru tranzacționarea gazelor naturale europene, cotația a crescut cu peste 18% în această ședință de tranzacționare, până la 142,07 euro/MWh. Este cel mai mare preț al ultimelor trei luni, după cum observă TradingEconomics. În martie, criza energetică deja declanșată a fost accentuată de invazia Rusiei în Ucraina, iar cotația gazelor naturale urcase până la 225 de euro/MWh.

Gazprom a anunțat marți și miercuri două reduceri la nivelul livrărilor prin Nord Stream 1 către Germania, citând necesitatea de a efectua lucrări de reparații. Fluxul de gaze a scăzut cu 60%, până la 67 de milioane de metri cubi pe zi. În schimb, compania petrolieră de stat din Italia a anunțat miercuri că Gazprom taie cu 15% livrările, fără a-și argumenta decizia. Această reducere a venit după ce Italia a început discuții cu țări africane pentru noi surse de import.

Și pe Bursa Română de Mărfuri, prețul spot s-a majorat ziua precedentă cu 12% până la 441 de lei/MWh, conform datelor analizate de Profit.ro.

Sursă: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday