Cele două rachete au traversat aproximativ 430 de km la o altitudine maximă de 36 de km, conform unor oficiali din Coreea de Sud, care a precizat că acestea au fost lansate spre este din provincia Pyongan de Nord, în apropierea graniței cu China.

Garda de coastă a Japoniei a raportat de asemenea că a identificat o rachetă balistică. Proiectilul a aterizat în mare, în afara zonei economice a Japoniei, conform postului local NHK.

Comandamentul Indo-Pacific al armatei americane a declarat că, deși a evaluat că lansarea nu reprezintă o amenințare imediată pentru Statele Unite sau aliații săi, evidențiază “impactul destabilizator al programului de arme al Coreei de Nord”. Spre deosebire de celelalte teste care care au implicat o singură rachetă, cel de vineri a inclus două proiectile.

Administrația Biden a impus sancțiuni unui număr de șase cetățeni nord-coreeni, unui cetățean rus și unei firme din Rusia, considerați responsabili de procurarea resurselor necesare pentru desfășurarea testelor făcute de Phenian.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Statele Unite au arătat clar că nu au nicio intenție ostilă față de Coreea de Nord și că sunt dispuse să se angajeze în discuții fără condiții prealabile, dar că testele sunt “profund destabilizatoare”. Ministerul de Externe nord-coreean a răspuns că, deși Washingtonul vorbește despre diplomație și dialog, acțiunile sale arată că “este încă absorbit în politica de izolare și sufocare a Coreei de Nord”.

Sursă: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday