Atât guvernul sud-coreean, cât și cel japonez, au raportat lansarea unei rachete balistice cu rază intermediară (IRBM), oficialii din Tokyo spunând că racheta a atins o înălțime de 2.000 de kilometri, având o rază de acțiune de 800 de kilometri înainte de a se prăbuși în Marea Japoniei.

Dacă racheta ar fi trasă la un apogeu normal, raza ei ar fi de la 3.500 de kilometri până la 5.500 de kilometri, ceea ce o face o rachetă balistică cu rază intermediară și testul cu cea mai lungă rază efectuat de Coreea de Nord din 2017 și până acum”, a spus Joseph Dempsey, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra, pentru CNN.

Testul de duminică reprezintă cea de-a șasea lansare de rachete balistice a Phenianului din 2022.

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat duminică că Nordul este aproape de a renunța la moratoriul asupra rachetelor balistice intercontinentale – arme care, teoretic, ar avea capacitatea de a lovi continentul american – și a testelor nucleare.

Moon, care a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Națională după lansarea de duminică, a declarat că Nordul arată un model similar cu cel din 2017, când a început testarea cu IRBM, înainte de a trece la lansări de rachete balistice cu rază lungă de acțiune.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday