Cele două rachete balistice au aterizat în afara zonei economice a Japoniei, după un zbor de 450 de kilometri, ceea ce sugerează că este vorba de rachete cu rază scurtă de acțiune. Lansarea lor în momentul startului ștafetei olimpice (ce va traversa Japonia, timp de patru luni, până la demararea Jocurilor de la Tokyo) este însă interpretat ca un gest de ostilitate evidentă și o provocare pentru noul președinte al SUA. “Evidențiază amenințarea pe care o reprezintă programul ilicit de înarmare al Coreei de Nord pentru vecinii săi și comunitatea internațională”, a declarat Comandamentul Armatei SUA din zona Indo-Pacifică.

“Prima lansare în mai puțin de un an reprezintă o amenințare la adresa păcii și stabilității în Japonia și în regiune și încalcă rezoluțiile ONU”, a declarat premierul japonez Yoshihide Suga în comentariile difuzate de radiodifuzorul public NHK.

În weekend, Coreea de Nord a lansat  alte două rachete de croazieră, tot cu rază scurtă de acțiune.

Coreea de Nord nu a testat încă rachetele sale balistice intercontinentale ICBM, prezentate în 2017, înaintea unei întâlniri istorice, din 2018, între liderul Kim Jong Un și fostul președinte american Donald Trump. La începutul anului 2018, Coreea de Nord a anunțat un moratoriu privind testarea armelor nucleare și a rachetelor cu rază lungă de acțiune, dar a precizat ulterior, după eșecul negocierilor cu Trump, că moratoriul a luat sfârșit.

Coreea de Nord a continuat să-și dezvolte programele nucleare și de rachete pe tot parcursul anului 2020, încălcând sancțiunile ONU care datează deja de 15 ani.

Sursă alternativă: NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday