Coreea de Nord a lansat duminică opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către mare, în largul coastei sale de est, în ceea ce este probabil cel mai mare test cu astfel de rachete. Acestea au fost lansate din zona Sunan, în apropiere de capitala Phenian, și au zburat între 110 km și 600 km, conform Reuters, la altitudini cuprinse între 25 km și 90 km.

Este al 17-lea exercițiu de acest gen pe care Coreea de Nord îl efectuează în acest an. Ultimul a avut loc pe 25 mai, în ziua în care președintele american Joe Biden își încheia călătoria în Asia și se întorcea în Statele Unite.

Ca răspuns, președintele Coreei de Sud a convocat o reuniune a Consiliului Național de Securitate, iar Armata a precizat că și-a întărit supravegherea și ”cooperează strâns și menține o poziție de pregătire deplină cu SUA”.

La rândul său, prim-ministrul japonez Fumio Kishida a ”protestat ferm” împotriva multipelor lansări de rachete efectuate de Coreea de Nord și a spus că acestea reprezintă o încălcare clară a rezoluțiilor ONU. Ministrul japonez al Apărării a numit exercițiul ”fără precedent și de netolerat” și a confirmat că cel puțin șase rachete au căzut în afara Zonei Economice Exclusive a Japoniei.

Lansarea a avut loc la o zi după ce armatele din Coreea de Sud și SUA au încheiat un exercițiu comun de trei zile în apele internaționale de lângă insula japoneză Okinawa, după patru ani, la care a participat și portavionul american USS Ronald Reagan.

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday