”Perspectiva unui vaccin care să îndeplinească toate criteriile de siguranță este cea mai bună perspectivă de ieșire din această criză. Când vom asigura o imunizare de 70%, vom asigura începutul ieșirii din pandemie. (…) Ne propunem ca în următoarele 6 luni să imunizăm 13 milioane de români, adică 60-70% din populație, deci vom avea o activitate intensă. Pentru acest lucru, am stabilit un hub central, Institutul Militar Cantacuzino, de unde vor pleca vaccinuri la spitalele militare Timișoara, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași”, a precizat coordonatorul strategiei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Cele trei etape de vaccinare:

  • lucrătorii din domeniul sanitar și asistență medico-socială
  • persoane din categorii de risc, peste 65 și cunoscute cu boli cronice. Sunt incluse aici și persoanele care deservesc acțiuni esențiale din infrastructura critică a statului.
  • populația generală.

Principalele declarații:

„Perspectiva unui vaccin care să îndeplinească toate criteriile de siguranță este cea mai bună perspectivă de ieșire din această criză. Când vom asigura o imunizare de 70%, vom asigura începutul ieșirii din pandemie.

Dacă până acum am asistat neputincioși la criză, cred că vaccinul va reuși să ne ofere un control asupra stării noastre de sănătate și ne vom putea întoarce la normalitatea pe care o știam, putem să reluăm activitatea socială și pe cea economică.

Așa cum a recomandat UE și OMS, a fost elaborat un cadru strategic de elaborare a Strategiei de Vaccinare din România. Strategia noastră este în acord cu prevederile UE și OMS și se pliază pe facilitățile de care dispune țara, dar și pe situația demografică.

În momentul de față, încrederea publică în vaccinare este elementul esențial care va sta la baza succesului campaniei. Cred că prin acțiuni coerente care vor fi aduse în atenția opiniei publice, vom crește încrederea populației generale.

Vaccinul este acum în curs de elaborare a avizului condiționat de punere pe piață din partea Agenției Europene. Vaccinarea este voluntară, nu este obligatorie, este un drept, nu o obligație. La noi în țară se vor folosi numai vaccinuri autorizate de EMA. Ele vor îndeplini toate standardele de siguranță și eficacitate.

Ne bucurăm să avem perspectiva unui vaccin în viitorul apropiat. Acest lucru denotă un efort uriaș al comunității medicale, care împreună cu dezvoltarea tehnologică au condus ca într-o perioadă mai scurtă decât cea estimată inițial au produs un vaccin.

Pe lângă dovada siguranței, trebuie să facă dovada și eficacității.

Sunt 3 etape principale de vaccinare:

  1. lucrătorii din domeniul sanitar și asistență medico-socială
  2. persoane din categorii de risc, peste 65 și cunoscute cu boli cronice. Sunt incluse aici și persoanele care deservesc acțiuni esențiale din infrastructura critică a statului.
  3. populația generală.

Criteriile de selecție și încadrare pentru selecție sunt agreate la nivel internațional. Pe lângă aceste criterii, altul a fost cel care stă la baza asigurării funcționării infrastructurii critice ale statului.

Lanțul de distribuție și de stocare. Organizarea campaniei acesteia este diferită de alte programe naționale. Ne propunem ca în următoarele 6 luni să asigurăm o imunizare de 70%, deci vom avea o activitate intensă. Pentru acest lucru, am stabilit un hub central, Institutul Militar Cantacuzino, de unde vor pleca vaccinuri la spitalele militare Timișoara, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași. Pentru o parte din vaccinuri, ele vor fi distribuite de la început către centrele regionale, cu precădere vaccinul care trebuie stocat la -70 de grade.

Vaccinurile vor ajunge apoi la centrele de spitalizare județene. Vor exista și centre medicale mobile, care vor asigura vaccinarea persoanelor care au un acces limitat la centrele spitalicești, pentru care deplasarea este dificilă sau îngreunată.

Pentru ultima etapă a vaccinării, în aglomerările urbane vor fi și centre drive-thru care să asigure un flux mare de persoane într-un timp cât mai scurt. Acest sistem se folosește în Germania sau Suedia.

Toată activitatea de vaccinare se face în baza unei programări, care va fi înregistrată într-o platformă unică, în care persoanele se pot programa electronic, telefonic sau prin medicul de familie. Toată activitatea de monitorizare se va face prin înregistrarea vaccinului în Registrul Electronic Național al Vaccinării.

Ultima etapă, care ține de siguranța procesului de vaccinare, este modernizarea reacțiilor adverse. Vom pleca de la ceea ce avem în momentul de față, adică platforma registrului electronic al vaccinării. Ea va reflecta în ultimă instanță profilul de siguranță”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday