Context

Declarația semnată de trei virusologi din Marea Britanie și SUA (de la Oxford, Stanford și Harvard) propune încetarea restricțiilor COVID-19 pentru ca „cei care prezintă un risc minim de deces” să-și „trăiască viața normal” și să se infecteze, în speranța că se va putea dezvolta „imunitatea de turmă” împotriva coronavirusului. Declarația Great-Barrington a fost aplaudată și de Casa Albă.

Business Insider scrie că majoritatea experților în sănătate publică din întreaga lume sunt de acord că ideea celor care au redactat declarația este inadecvată, fiind „o strategie mortală”.

Societatea Germană de Virusologie numește planul „o nebunie”: „Risc ridicat în contextul COVID-19 nu au doar bătrânii, ci și persoanele obeze, cele cu diabet, cancer, insuficiență renală, boli cronice, cei care au suferit un accident vascular sau un transplant, femeile însărcinate. Este imposibil să izolăm și să protejăm un număr atât de mare de oameni vulnerabili fără măsuri sanitare generale”. 

Experții germani mai observă că încă nu este clar cât durează imunitatea după contractarea coronavirusului. Având în vedere acest lucru, specialiștii de la Societatea Germană spun că propagarea conceptului de „imunitate de turmă fără un vaccin” este „lipsită de etică” și extrem de riscantă din punct de vedere medical, social și economic.

Și Societatea de Boli Infecțioase din America, o asociație formată din peste 12.000 de oameni de știință și medici din toată țara, a publicat miercuri o declarație numind planul Barrington „inadecvat, iresponsabil și prost informat”.

Directorul OMS a reacționat, la rândul său, spunând că „imunitatea de turmă se realizează prin protejarea oamenilor de un virus, nu prin expunerea la acesta. Niciodată în istoria sănătății publice nu s-a folosit imunitatea de turmă ca strategie de răspuns la un focar, darămite la o pandemie. Este o problemă științifică și etică”.

The Great Barrington Declaration, a fost pusă în circulație săptămâna trecută de epidemiologii Sunetra Gupta de la Oxford University, Jay Bhattacharya de la Stanford și Martin Kulldorff de la Harvard. Deschisă publicului pentru susținere, declarația a fost semnată de 150 de mii de persoane, între care 15 mii se recomandă a fi oameni de știință sau medici. O investigație desfășurată de SkyNews a dezvăluit faptul că zeci de semnături sunt false, sau conțin greșeli de scriere incompatibile cu un titlu științific.

Surse alternative: Business Insider, La Repubblica, Sky News.

Sursa foto: Gabriella Clare Marino//Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday