Conform autorităților, atunci când într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile se intră în scenariul roșu, care presupune închiderea școlilor și desfășurarea activității exclusiv online. Totodată, Raed Arafat preciza pe 5 octombrie că la un indice de incidență de peste trei se poate impune și carantinarea zonei „dacă există focare active”. În acest moment potrivit ultimei raportări a Ministerului Educației 517 unităţi de învăţământ din ţară îşi desfăşoară cursurile exclusiv online.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu a anunțat că INSP a raportat eronat incidența de 3,11: „La momentul acesta rata la nivelul minicipiului București este de 2,69, nu s-a trecut peste pragul de 3. INSP a comunicat o cifră din eroare, rata de azi e de 2,69”.

Prefectul spune că în Capitală decizia va fi luată după trei zile de la creșterea incidenței peste 3: „Nu vom lua măsuri la 3,05, ci vom aștepta la 3,4 sau ceva de genul acesta. Așteptăm un palier de trei zile ca să vedem că cifra crește iar apoi rapid vom da o hotărâre. Dacă se ajunge la 3,4 sigur vom lua măsuri pentru scenariul roșu. A fost astăzi o consultare, nu a fost nicio ședință”.

INSP, după ce a anunțat în cursul dimineții o rată de incidență de 3,11 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, a revenit cu o rectificare în cursul după amiezii și spune că rata este de 2,65 de cazuri la mia de locuitori raportată la populația ”după domiciliu”, în timp ce rata de incidență cumulată din ultimele 14 zile de 3,11 a fost calculată în funcție de populația rezidentă înregistrată la 1 ianuarie 2020.

Un director din cadrul INSP a declarat: „Noi facem rapoarte la populația rezidentă, pentru că în Europa așa se lucrează. În funcție de aceasta România este trecută în categoria galbenă sau roșie”.

Noul comunicat al INSP:

Raport Saptamanal (EpiSaptamana40)

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday