Purtătorul de cuvânt al MApN, generalul de brigadă Constantin Spînu a declarat pentru Biziday că “este exclusă orice conexiune între situația din Ucraina și prăbușirea aparatelor militare Mig 21 și IAR-330, aseară, în județul Constanța. A început o anchetă a Parchetului Militar care va determina cauzele exacte ale accidentelor și alte informații în acest sens vor fi comunicate doar de procurori”.

Știrea în forma inițială

UPDATE: Epava Migului 21 Lancer a fost găsită. Pilotul a decedat și el, ridicând numărul victimelor, cu tot cu al celor din elicopterul plecat în căutare la opt militari.

UPDATE 4 Epava avionului Mig 21 a fost găsită după miezul nopții în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită. Ministerul Apărării anunță că pilotul Căpitan Costinel Iosif Niță şi-a pierdut viaţa. Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor, iar exercițiul de executare în comun a unei misiuni de Poliție Aeriană Întărită, prevăzut pentru 3 martie a fost anulat.

Aeronava prăbușită  făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.

Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei.

40 de milinute mai târziu, un elicoptere Puma, plecat în căutarea aeronavei, cu șapte persoane la bord (inclusiv doi scafandri) a dispărut și el de pe radare, fiind ulterior găsit lângă localitatea Gura Dobrogei, la 11 kilometri de aerodromul de unde decolase.

Pilotul aeronvavei Mig 21 Lancer, căpitanul Costinel Iosif Niță, avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane şi text

Militarii de la bordul elicopterului IAR 330 Puma:

Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar principal Banu Gelu, angajat din anul 1993, în vârstă de 52 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

Caporal cls. a III-a Lateș Cătălin, operator căutare-salvare, 29 de ani, angajat din 2012, căsătorit, doi copii.

Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 43 de ani, angajat din 2002, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls. I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, tatăl a doi copii.

Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.

UPDATE 3 Ministerul Apărării anunță că șapte persoane au murit în urma prăbușirii elicopterului IAR 330-Puma. Astfel, pe lângă cei cinci membri ai echipajului, ale căror decese au fost deja anunțate, și-au pierdut viața și doi salvatori ai Forțelor Navale.

“Operațiunile de căutare – salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfășurare. Ministrul apărării naţionale și șeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi sunt alături de familiile militarilor”, spune MApN într-un comunicat.

Un mesaj de condoleanțe în numele președintelui a fost publicat și de către Administrația Prezidențială: “Îmi exprim profundul regret și deplina compasiune pentru pierderea vieții a șapte militari de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în urma prăbușirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța. Elicopterul executa o misiune de salvare-evacuare a unei aeronave MiG 21 LanceR, când a dispărut de pe radar. În această noapte tragică pentru aviația din România, gândurile mele se îndreaptă spre familiile îndoliate și greu încercate de această pierdere dramatică. Le transmit condoleanțe și multă putere în aceste clipe dureroase!”

UPDATE 2

Armata Română confirmă prăbușirea elicopterul IAR 330-Puma, la 11 Km de aeroportul de unde a decolat și decesul celor cinci militari aflați la bord. În continuare nu se știe nimic despre avionul Mig 21, nici despre starea pilotului.

Generalul Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN a declarat că sunt pornite spre locul posibil al prăbușirii mai multe echipaje ISU Dobrogea și de la Baza Mihail Kogâlniceanu.

“Este prematur să discutăm despre posibile cauze. Cu siguranță, erau condiții meteo nefavorabile, dar nu ne putem pronunța acum. Avem două comisii de anchetă înființată. Concentrarea noastră e pe operațiunea de căutare-salvare. Pentru echipajul elicopterului nu s-a putut face nimic. Restul detaliilor vor fi dezvăluite de către echipele de salvatori. Nu ascundem informații față de opinia publică. Elicopterul nu era echipat cu armament, iar despre MIG nu am aceste detalii.”

UPDATE 1

MApN anunță că elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.


Știrea inițială

Un Mig 21-Lancer al Armatei Române a dispărut de pe radare la 50 Km Nord de Municipiul Constanța, în această seară. Este căutat cu elicoptere și echipe la sol.

Ministerul Apărării a transmis că în această seară la ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.

Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday