Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a susținut o conferință de presă în care a anunțat un bilanț al incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța:

  • În spital au fost 125 de pacienți, dintre care 5 au fost non-Covid și 120 de pacienți Covid. Dintre cei 120, 10 au fost la ATI.
  • La început, s-a confirmat cifra de nouă persoane, după care a fost corectată la șapte. Când raportăm date în dinamică, astfel de lucruri se pot întâmpla. Ca să nu se întâmple aceste situații, nu ar trebui să facem comunicări decât la rece, după ce am intervenit.
  • Noi n-am confundat două persoane care încă erau în viață și noi am crezut că sunt decedate. Când s-a dat cifra, situația fiind în dinamică, s-au calculat de două ori doi decedați.

Șeful DSU a mai menționat că la Spitalul de Boli Infecțioase au avut loc două controale ISU, în 2020 și în februarie 2021:

  • La ultimul control, am găsit nereguli: de la siguranțe dezechilibrate, la instalații electrice și improvizații.
  • Instalația de semnalizare a incendiilor nu funcționa. Existau în spital senzori pentru oxigen, iar instalația de detectare la incendiu nu exista.
  • Există o analiză a tot ce s-a întâmplat, înainte de a face o concluzie. La ISU nu a ajuns solicitare de autorizare la incendiu, cu toată documentația necesară.

La rândul său, prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a declarat: Incendiul s-a manifestat la ATI, pe 350 de metri pătrați, afectând mai multe saloane. S-a procedat la deschiderea unui dosar penal. Nu mai sunt pacienți cu leziuni sau arsuri grave în acest moment”.

“Pacienții erau pe paturi, la momentul respectiv, am considerat că este mult mai rapidă evacuarea în felul în care am acționat, pe geam”, a declarat șeful ISU Dobrogea în conferința de presă.

Știrea se actualizează

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday